Mahallelerimiz
Adahisar
Adahisar, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün adı köyün yan tarafında bulunan kale diye isimlendirdikleri bir tepeden alınmıştır. BU TEPE yaklaşık olarak 300 m civarındadır, Porsuk çayı tepeyi çevrelediği için köy bu ismi almıştır.Bazlaması ve höşmerim tatlısı meşhurdur. Ayrıca haşhaşlı gözlemesi de mükemmeldir. Düğünleri çok şenlikli geçmekte ve misafirlere birçok ikramlarda bulunulmaktadır. Köyün çoğu genci bugün gurbette yaşasa da memleketini çok sevmekte düğün ve bayramlarda dışarıdan gelen ahali ile birlikte çok güzel sohbetler yapılmaktadır.Tarımda daha çok pancar, buğday, arpa, nohut, soğan, patates, silaj ekimi çok tur diğer tarımsal ürünler yetiştirilse de ticari bir getirisi olmadığı için ahali daha çok yeme ve ihtiyaç için yetiştirmektedir.Hayvan olarak büyük baş hayvancılık yaygındır aslında köyün coğrafi yapısı küçük ve büyük baş hayvancılığada elverişlidir. Ama netekim küçük baş hayvancılığa eskisi gibi rağbet yoktur. Ekonomik nedenlerden dolayı büyük baş hayvancık rağbettedir son 10 yıldada gelişmiştir hayvan sayısı ve yapısı olarak.Halkı kısmen tarımda son teknikler olmasa bile modern usullerle tarım yapmaktadır. Köyde bazı yerlerde olduğu gibi karasaban ve tarımda hayvan koşumu gibi usuller tarihe karışmıştır. Artık tarlalarda su motoru yerine elektirikli santrufüj kullanılmaktadır.Kümes hayvancılığıde ticari kaygı ile değil beslenmek için yapılmaktadır.Köye ulaşım kolaydır ankara eskişehir yoluna 32 km uzaklıktadır köy sapada değildir tren yoluna yakındır hızlı tren hemen yanından geçer . Eskişehir iline 94 km, Mihalıçcık ilçesine 26 km uzaklıktadır.Ankara yönünden eskişehire giderken ankara eskişehir yoluna 32 km uzaklıktadırKöyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 55
2000 45
1997 30
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ahurköy, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
]Yarıkçı kaplıcalarına yakın olan köyün halkı Yarıkçıdan inerek bu köyü kurmuşlardır. Ahurköy adının ilk olarak geçtiği bilinen, en eski tarihli resmi kayıt, 1749 tarihli bir padişah fermanadır. Eskişehir iline 105 km, Mihalıçcık ilçesine 16 km uzaklıktadır.Köyde karasal iklim hakimdir
Yıllara göre köy nüfus verileri
1997 155
2000 171
2007 163
2012 180
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır, %90 tarım %10 hayvancılık yapılır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ahur Köyü
Türkiye'deki bir köy ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsinizAhurözü, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Eskişehir iline 131 km, Mihalıçcık ilçesine 35 km uzaklıktadır. Geniş bozkır ve düzlükleri ile bilinir. Arazisi çok geniş olup güneyi porsuk nehrine kuzeyi ise Sündiken dağlarına kadar uzanır.Yüzölçümü bakımından Mihalıçcık ilçesine bağlı en büyük köylerden biridir.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 100
2000 355
1997 360
Köyde ilköğretim okulu vardır.ancak sadece bir öğretmen vardır. Köyün içme suyu şebekesi var. ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve internet
Akçaören, Mihalıçcık
Adı, eskiden çok nüfuslu olduğundan dolayı diğer köylere göre daha fazla vergi verdiğinden dolayı Akçaveren konulmuştur. Fakat bu isim zamanla değişmiş ve Akçaören durumuna gelmiştir.]Akçaveren adından günümüze kadar akçaören olarak değişmiştir.Köyün gelenek ve görenekleri hemen hemen diğer Mihalıççık köyleriyle aynıdır. Düğünlerde Mihalıççığa has kaval havası çalınır, Etli pilav yenir, köylülerin kendi yaptıkları hoşaflardan ikram edilir.Eskişehir iline 133 km, Mihalıçcık ilçesine 37 km uzaklıktadır. Sakarya Nehrinin bir kolu olan Sarıyar barajına da oldukça yakındır. Ayrıca topraklarıda düzlük olduğundan dolayı tarıma elverişlidir.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 126
2000 103
1997 70
]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca Sarıyar barajından balık tutarak geçim sağlayan ailelerde vardır. Bu ailelerin balık tutma işlemini günümüzde ki teknoloji aletlerinden yararlanarak yapmaktatırlar. Ayrıca köyün yakınlarında bulunan gölet ve havuzlarda tatlı su balığı yetiştirilmektedir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2010 -Üzeyir YILDIZ
2009 -Üzeyir YILDIZ
2004 -Üzeyir YILDIZ
1999 -Üzeyir YILDIZ
1994 -Üzeyir YILDIZ
1989 -Durmuş Ali BAKAR
1984 -Vasvi TALİ
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır, ve öğretmen beklenmektedir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Aydınlar, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.]Aydınlar Köyünün eski adı Ahişıh olup bu adı köyde bulunan erenden almaktadır.Köyde her sene yağmur duası ve hacat bayramı yapılır yemek kültürü olarak çörek ve bazlama ekmeği meşhurdur. Yağmur duası Her sene mayısın son haftası PAZAR Günü olarak köylüler ve katılımcılar olarak belirlenmiştir.Eskişehir iline 93 km, Mihalıçcık ilçesine 11 km uzaklıktadır.Ulaşım Kayı köyünden olup 3 km mesafededir,dağlık bir alandadır. Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 56
1997 59
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur . Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köy içi kilit taşıyla kaplıdır. 15 günde köye doktor kontrolü yapılıp ilaç veya muayene sorunu ortadan kalkmıştır.köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Diğer GSM Operatörleride köy içinde ve dağlarda iletişim halinde sorunsuz çalışmaktadır.
Bahtiyar, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi : Köy halkı genel olarak anadolunun yerli halkıdır.Gelenekleri kendine has düğünleri ve üzerinde bulunan sulu arazisi , değerli madenleri[krom, manyezit yakınında kömür] çevre köylerde önde ve lider olmasını sağlamıştır.Eskişehir iline 124 km, Mihalıçcık ilçesine 28 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 150
1997 151
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığın yanı sıra yakındaki Kavak Krom Madeninin sağladığı istihdama dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Belen, Mihalıçcık
köyün adının 2 adet anlamı vardır 1 belen ,soydan gelen demekdir 2 ormanda geçit veren yerorman girişi cilbirt köyü bataklık ve sinekli yer yaşar dönmez belen cilbitr köyüköyümüzün en bilinen geleneği bayram namazından sonra köy halkı erkeklerinin toplu bayramlaşma töreni yapmasıdır.köy düğünlerinde pilav ayran ikramı ve bazlama pişirmekEskişehir iline 98 km, Mihalıçcık ilçesine 22 km ankaraya 155 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama kanalizasyon
Beyköy, Mihalıçcık
]Yaklaşık 115 yıllık bir köydür.Köyün adı; eskiden köyde çok zengin beylerin yaşamış olması nedeniyle bu isim verilmiştir. Dağların bittiği , ovanın başlangıcı olan bir yerde kurulmuştur. İnderesi,Dermenderesi ve Küprüderesi isimli derelerin içersinde çeşitli kayalar oyularak yapılmış mağaralar bulunmaktadır.Köyün kültürü gelişmiş düğünleri 2 gün sürer, yemekleri çok güzel olur en ünlü yemeği tarhana çorbası ve yaprak sarmasıdır. Eskişehir iline 116 km, Mihalıçcık ilçesine 20 km uzaklıktadır.]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 57
2000 63
1997 42
Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve yakın civarda ki maden işletmeleridir. Köyün bulunduğu coğrafyada Linyit Kömür yatakları, Kil, Krom, Manyezit, Mermer v.b. yer altı zenginlikleri bulunmaktadır. 2008 yılı başında Termik Santral çalışmaları başlamış olup, ekonomik yönden katkıda bulunacağı aşikardır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Halil İbrahim Yüksel
1999 - Yüksel Yılmaz
1994 - Ali İhsan Üreyen
1989 - Ali Yüksel
1984 - İbrahim Özdemir
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.Okul binası ve lojman harap durumdadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy camisi tarihi bir yapı olmasına rağmen nüfusun azlığı nedeniyle , imam görev yapmamaktadır.
Çalçı, Mihalıçcık
Köyün eski adının Talça olduğu, Osmanlı arşivlerindeki kayıtlarda mevcuttur.Bu sözcüğün kökeni hakkında bir bilgi yoktur.Köyde bulunan Roma dönemine ait yazılı taşlar,ayrıca Çalçı Camii'nin Selçuklular zamanında yapılmış olması , bu köyün çok eskiden beri yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Köy halkında bulunan birkaç vesikada, caminin Babüssade Ağası Mehmet Ağa (Osmanlı Dönemi) tarafından yaptırılmış olduğuna dair kuvvetli bir kanaat vardır.
Kadıören Mevkiinde küçük bir tapınak olduğu düşünülen yapı kalıntısı; Yeldeğirmenii ve Dombaz mevkiinde ise iki höyük tespit edilmiştir. Yeldeğirmenii Höyük 50 m çapında 2 metre yüksekliğindedir. Yüzeyinden İlk Tunç Çağına ve M.Ö. 1. Binyıla ait çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Dombaz Höyük ise 75 m çapında 4 m yüksekliğindedir. Yüzeyinden çok miktarda İlk Tunç Çağına ve Frig zamanına ait gri çanak çömlek parçası toplanmıştır.
Eskişehir İl Merkezi'ne 111 km, Mihalıçcık İlçe Merkezi'ne 15 km uzaklıktadır.Başkente uzaklığı ise 182 km'dir.Topraklarından Sakarya Nehri geçmektedir.Köyün güneyinde bulunan Başpınar mevkii sulak olup çayırlar mevcuttur.Köyü ilçe merkezine bağlayan karayolu tamamen ormanla kaplıdır.Orman, yüksek kesimlerde çam,alçak kesimlerde meşe ağaçlarından oluşmaktadır.
Köy halkının Oğuzların Kayı (İsa Beğlü-i diğer Cemaati- Ulu Yörük Taifesi) boyundan olması nedeniyle ,seğmen kültürü ve adetleri hakim olmuştur.Köy, karasal-Karadeniz iklime sahiptir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 90
1997 94
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Çalkaya, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün eski adı Ermelek'tir.Şimdiki adı çalkayadır. Köy yeni adını köyün karşısında bulunan büyük kayadan almıştır. Köyde 1200 yılında Selçuklular tarafından yapılan tarihi bir cami bulunmaktadır.
Köyde dügün ve bayramlar hala eski gelenek ve göreneklere göre yapılmaktadır.Dini bayramlarda önce mahalle içinde kutlanır daha sonra mahalleler arasında kutlanır.bir mahalle digerine davullar eşliğinde gider,orda yemekler yenir herkes birbiriyle bayramlaşır,ikramlarda bulunulur.bu arada kadınlar da kendi aralarında eğlenceye başlamış olur.ikramlar bittikten sonra güreş alanına geçilir,en küçükten en büyüğüne olmak üzere ata sporumuz güreş başlar.bunu gece orta oyunları takip eder.ertesi gün diğer mahallede aynı şekilde kutlanır.Eskişehir iline 141 km, Mihalıçcık ilçesine 45 km uzaklıktadır.Köy bahçeler içinde yer alır.Gökçekaya barajına 30 dk uzaklıkta olup meyve ağaçları. orman ve göl iç içe bulunmaktır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 260
2000 361
1997 279
Köyün ekonomisi tarım,balıkçılık ve hayvancılık ve orman calısmalarına dayalıdır.Yerleşim yerinin Köy tüzel kişilik alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için Köy muhtarlığı seçimleri de yapılmaktadır. Seçim yıllarına göre köy muhtarları.
2009 - Salif AKDAŞ
2004 - Salif AKDAŞ
1999 - İdris Kayseri
1994 - İdris Kayseri
1989 - ibrahim kaya
1984 - mustafa çelikateş
ypılan işler (1989) ibrahim kaya zamanında 1'kırclar mh camii minaresi yapıldı 2'köy icme suyunun projesi ypıldı 1986/1987 3'saglık ocgı ypıldı 4'santral bınası ypıldı 5'cınarlı dere yolu 100 m yükarı alındı
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.((Sağlık evi)) vardır ama kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Türkiye'deki bir köy ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
Çardak, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Fakat kırkla adında ünlü bir türbesi vardır.3 mahalleden oluşur. Merkez Yukarı mahalledir. Ve diğer mahalle isimleri Taşmanlar ( Tanışmanlar ),Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılık ticaretine dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - İkbal Bakır
1994 - Davut Mangaltepe
1989 - Hakkı kılıç
1984 -
.2009-2014- Hilmi SARIKAYA
Mihallççık ilçesinin kuzeybatısında olup ilçeye 18 km'dir. Güney batısında Çalçı köyü kuzeyinde Mahmuthisar köyü,Kuzeydoğusunda Kozlu köyü olup Sündiken dağlarının kuzeybatısında orman manzaralı şirin bir köydür. Ankara Bolu Eskişehir üçgenindedir.Köy içinde bulunan meyve ve sebze bahçelerinde organik tarım yapılmaktadır. Köyde elma, armut, ceviz, badem yetiştiriciliğin yanında son yıllarda meşhur Mihallçcık kirazı yetiştiriciliği de artmaktadır.Köyün Mihalıççık ilcesine iki ayrı yönden karayolu ile bağlantısı vardır.Çardak,Çalcı,Sorkun,Sündiken Dağları ve Lütfiye köyü güzergahındaki karayolu asfalt kaplama olup.Çardak,Obruk köyü arasındaki 4 km yol henüz asfalt kaplama yapılmamıştır.köyde içme suyu şabekesi mevcut olup köye 4 km uzaklıkta bulunan kaya pınar bölgesinden gelmektedir.Köyümüz büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa çok müsait olmasına rağmen hayvancılık yok denecek kadar az yapılmaktadır.Hayvancılığın yapılmama nedenlerinin başında köyde genç nüfusun olmamasıdır. Köyümüzün kış aylarında nüfus yoğunluğu az olup yaz aylarında 10 katına kadar yükselmektedir.Tarıma elverişli arazinin kıraç(susuz) olması nedeniyle köyde genç nüfusun göç etmesine sebep olmaktadır. Köyümüz Yukarı Mahalle Tanışmanlar ve Yazır olmak üzere 3 mahalleden oluşmaktadır. Mahalleler arasındaki mesafe 700 metre olup mahalleler arasında aydınlatma sistemi mevcut değildir.Son yıllarda köye dönüş başlamıştır.son 5 yıl içinde mevcut evlerin tadilat yüzdesi yükselmiş.yeni yapılan ev sayısı 10 nu geçmiştir.yeni yapılan evler dahil köyün hane sayısı 100 ü geçmiştir.köyümüzde her yıl temmuz ayının ilk pazar günü köy günü yapılmakta olup köy dışındaki köylülerimizin de iştiraki ile toplu olarak eğlenceler yapılmaktadır.100 yıllardır süre gelen dini bayramlardaki geleneğimiz köy halkı tarafından büyük bir özenle devam ettirilmektedir.bayramlarda 2 gün mahalleler evlerde hazırlanan ev yemekleri ile birbirlerini toplu olarak davet eder ve öğle yemeklerini birlikte bağlantılar
Çukurören, Mihalıçcık
]Köy çukurda kaldığı için adı Çukurören olmuştur. Köyün camiisine Mustafa Kemal Atatürk yardım yapmıştır.[kaynak belirtilmeli ]Köyün meşhur yemekleri arasında;
Tarhana çorbası
Höşmerim
Et Yahni
Yaprak Sarması
Cevizli Kabak Tatlısı
Bazlama
Haşhaşlı Gözleme
Patetesli Bazlama
Saç Kavurma
Kömürde Et
Yoğurt Çorbası
İncir Dolması
bulunur
Eskişehir iline 110 km, Mihalıçcık ilçesine 14 km uzaklıktadır.Killik kırı denilen yerde gölde bulunur Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 75
2000 108
1997 88
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2007 - Hasan Açıl (istifa etmiştir)
2004 - Musavat Memiş
1999 - Musavat Memiş
1994 - Musavat Memiş
1989 - Suphi Öztürk
1984 - Suphi Öztürk
Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Dağcı, Mihalıçcık
Köyün Dağcı adı, etrafında bulunan Sündiken Dağları'yla ilgili değildir. Osman Oğulları zamanında Osmanlı ordusuna at yetiştirdiği için verilmiş bir adı vardır. Atların kalçalarına ordu adına kızgın demirle dağ yapılarak işaretlenmesi nedeniyle köyün ismi "dağcı köy" (dağ yapan köy anlamında) verilmiştir. Köyün Sultan Hamit Han zamanında verilmiş tapulu yaylak ve kışlak arazilarei mevcuttur. Bunun bir kısmı halen Beylik Ova (beylikahır) ilçesinde Beylik Çayırı mevkisinde bulunmaktadır.
Köyde; bayramlarda bayramlaşma, topluca mezarlık ziyareti, kız isteme, ad koyma, yağmur duası, yeni doğan bebeleri kırklama, evlenme törenleri (Düğünler), Kurban kesme, Yayla Şenlikleri Haziran ayında yapılır. Süt sağımı şenlikleri (kuşluk gelini oyundur) imece, sığır salımı, koç katımı şenlikleri vs.
Yemekleri; tarhana çorbası, toyga çorbası, kekik çorbası, yoğurt çorbası, sütlü çorba, uğmaç aşı, curu bulgur çorbası, dolma, kuru bakla, yeşil bakla, mıhlama, menemen, karga beyni, un helvası, muhallebi, sütlaç, baklava, çekme, pişmaniye, gözleme, bazlama, cızlama, hamursuz, çörek, halka, gömme, fırın ekmeği, haşhaşlı burma, haşhaşlı dolama, tavşan bulamaçı, göveç, bulgur aşı, yuvarlak aşı, un çorbası, pilav, kuzu oğlak çevirme, boduç kebabı, kuzu çevirme vs.
Eskişehir iline 94 Km., Mihalıçcık ilçesine 7 Km. uzaklıktadır. Sündiken Dağları eteğindedir. Doğu ve batısında iki dere vardır. Doğusunda DSİ tarafından yapılmış sulama göleti bulunur. Köyün kuzeyinde, dağın zirvesinde Firigler'den kalma tarihi "Kurt Kalesi"; alt taban kısmında ise doğal bir Çal Taşı Mağarası bulunmaktadır. Doğası, bahar ayında oldukça yeşildir. Eskişehir devlet karayoluna 3 Km. asfalt yol ile bağlıdır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 822
2000 650
1997 356
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Hasan Yücel
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesivardır ama yetersizdir. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaDiközü, Mihalıçcık
Köyün Kayıtlı tarihi Mihalıççık kadar eskidir. Köy Gordion medeniyetin yaylası olarak kullanılan Mihalıççık ilçesinin eteklerinde Yunusemre ovasının bittiği dağ yamaçlarının başladığı vadide kurulmuştur. Köyün Sazak çıkışında bulunan örenlerdende anlaşıldığı üzere eski bir yerleşim alanına kurulmuştur Köyün kuruluşu hakkında köy ihtiyarından alınan bilgiye göre 4 aile tarafından kurulmuştur. Köyün tek İstiklal harbinde savaşan gazisi İstiklal şeref madalyası sahibi ömer köy hicri 1310 dogumlu HEKİM Mustafa oğlu Hamza Demir dir .en popüler nufusa sahip olduğu dönem 1850-1950 arasında ki dönemdir. 1950 den itibaren özellikle Ankara ve Eskişehir merkezine verilen yoğun göçle Nüfus hızla azalmıştır. Köyün eski isminin Dinözü olduğu fakat zamanla bulunduğu coğrafi konumunda etkisiyle Diközü olarak değiştiği rivayet edilmektedir.köyün 1950 yılından beri bir türlü inşa edilemeyen sulama barajı Mustafa GÖRGÜN,Muhammed DEMİR (telno00905359879326), MustafaDEMİR ve köy muhtarı Ali Osman ARLAN ın büyük özveri ve çalışma lari sayesinde 2014 yılında faaliyete geçmiştir.Eskişehir iline 104 km, Mihalıçcık ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyün Güneyinde Yunusemre ovası Kuzeyinde Mihalıççık ve Ömerköy bulunmakta olup buradan itibaren Sündiken Dağları başlar. Köyün Batı Kısmı engebeli geniş alanlar bulunmakta olup Güney Batısında Sarıköy(Yunusemre Beldesi) Güneyinde Sazak Köyü Doğusunda Yarıkçı Köyü BulunmaktadırKöyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2014 75
2000 139
1997 137
Köyün ekonomisi tarım,serbest ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 - Ali Osman ARSLAN
2009 - Ali Osman ARSLAN
2004 - Ramazan GÜN
1999 - Ramazan GÜN
1994 - Mustafa GÖRGÜN
1989 - Ahmet CAN
1984 -Satılmış ŞAHBAZ
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak devlet tarafından öğretmen gönderilmediğiiçin kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Uzun uğraşlar sonunda sulama amaçlı gölet inşaatı 2014 yılında başlamıştır. İnşaat halen devam etmektedir.(08.07.2014)Köyümüzde internet bağlantısı vardır
şımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit ev aboneli telefon vardır.
Dümrek, Mihalıçcık
Kelime anlamı dağ yamacı, dağ eteğidir.Köy Halkı Mihallıççık İlçesi Güreş Köyünden & Beypazarı İlçesi Köylerinden Göç Etmişlerdir (-) Güreş Köyünden Göç Edenler Temelli Güreş Köyü Temelli Bacı Köyü Polatlı Sazılar & Ömerler Köylerinde Yasamlarını Sürdürmektedirler..(Bilinen)Köy Geçimini Sebzecilik & Tarımla Sağlamaktadır Sakatya Nehri & Ankara Cayı Köyümüzde BirleşmektedirKöyde 1980 lere kadar Çeltik (Prinç) ekimi yapılmıstır Olumsuz Mevsim Sartları Yüzünden Ve Sakarya Nehrinin Azaldıgından Dolayı Su Anda Sebze & Bugday & Ay Çekirdeği & Yonca & Kavun & Karpuz Ekilmektedir...Ayrıca Tahıl Ürünlerindeki İlk Mahsül Polatlı Bacı Köyünden Sonra Burda Yetişmektedir
Köyümüzde Yaşayan Aileler Ve Soyadları
Erbek,Güleç,Işık,Kartaltepe,Demir,Tek,Kaya,Cankurt,Özalp,Ünal,Tüzel,Gürbüz,Dağlı,Güçlüer,Doğan
Köy gelenekleri itibariyle klasik Osmanlı Köyüdür.
KAYI TÜRKMENLERİ GELENEK & GÖRENEKLERİ YAŞANMAKTADIR
Mihallıccık Köylerinde Oldugu Gibi Her bayram namazından sonra köy halkı erkekleri Namazdan Sonra toplu Şekilde bayramlaşırlar.Eskişehir iline 126 km, Mihalıçcık ilçesine 52 km uzaklıktadır. Polatlı İlçesine 45, Beypazarı İlçesine 50 Km uzaklıktadır. Etrafı Dağlarla çevrili, yerleşim nispeten çukur alanlara kurulmuştur.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2013 611
2000 171
1997 179
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde okul vardır. Köyün su ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır . Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol kara yolu olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ulaşımda otobüs, dolmuş vs. vasıtalar mevcut olup sıklığı günde 1-2 kez ile sınırlıdır. Köy ahalisi köyde temin edilemeyen ihtiyaçlar için Sivrihisar'a, Eskişehir'e ve Ankara'ya gitmeyi tercih etmektedirler
Gözeler, Mihalıçcık
Obruk köyünün Çemişler veya Obruk Şemsiler Mahallesi, bağımsız köy olduğunda; köyde bulunan iki adet su gözesinden dolayı Gözeler adını almıştır. Yukarı Obruk adıyla da bilinir.
köy eski nufusunu kaybetsede bayram ve düğünlerde yogun bır topluluğa sahipdir.köyün meshur yemekleri arasında cullama adıyla tabir edilen tavuk etiyle yapılan bır yemekdır.köyde genel olarak meyve yetiştirme olanagı var (kiraz,elma)vs.dışardan gelen misafirler içinde ayrıca köyün misafir odası bulunmakdatırEskişehir iline 111 km, Mihalıçcık ilçesine 15 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 35
2007 49
1997 84
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Civar köylerde elma ve kiraz diyer meyve türlerinin üretimi yapılmaktadırYerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - YAŞAR YURDAKUL
1999 - SELAHATTİN SÖĞÜTLÜ
1994 - SELAHATTİN SÖĞÜTLÜ
1989 - SELAHATTİN SÖĞÜTLÜ
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi var fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Güce, Mihalıçcık
Köyde haşhaş ekimi bol olduğundan haşhaşlı çörek yapılır. Halk hayvancılıkla uğraştığı için süt ürünleri de yapılmaktadır. Hamur işi olarak bazlama yapılır.
Eskişehir'e 76 km, ilçeye 15 km uzaklıktadır. Gökçeyva'ya 6 Korcuya 1 km Kızılbörüklüye 5 km Karagekliye 3 km İğdaacına 5 km Beylikovaya 20 km mesafededir. Başkent Ankara'ya 180 km mesafededir.
İklim bakımından İç anadolu iklimine sahibtir. Bu nedenle köy genelinde karasal iklime dayalı tahıllar ekilmektedir. Buna ilaveten şeker pancarı, haşhaş ekimi de yapılmaktadır. Bölgede karasal iklim hüküm sürdüğünden yazlar çok sıcak ve kurak;kışlar ise çok soğuk ve ayazdır.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 250
2007 189
2000 188
1997 179
1950 300
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Hayvancılık olarak başta büyük baş hayvancılık, arkasından küçük baş hayvancılık gelmektedir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT acentası olup, şubesi yoktur. Sağlık ocağı Mevcut lakin Sağlık memuru yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Güreş, MihalıçcıkKuraklık Nedeniyle Köy Halkının Bir Kısmı Mihallıcık & Polatlı Köylerine GöçmüşlerdirBu Köyden Ayrılanlar Bir Cok Köyde Yasamaktadır Dümrek Köyü (Mihallıççık) Güreş Köyü (Temelli/Ankara) Bacı Köyü (Temelli /Ankara) Ömerler & Sazılar (Polatlı / Ankara)Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Eskişehir iline 111 km, Mihalıçcık ilçesine 15 km uzaklıktadır.]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 139
1997 92
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 -Mustafa AVDAN
1999 -Şaban SİNAN
1994 -Ramazan AVDAN
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Gürleyik, Mihalıçcık
]Köyün adının kaynağı Gürleyik Çayı'dır. Çayın gürleyerek akması dolayısıyla köyün adının "Gürleyik" olduğu düşünülmektedir. Köyde 150 yıla yakın bir geçmişe sahip Hacı Halit Ağa Konağı bulunmaktadır.
Gürleyik, doğası ve tarihi yerel dokusu nedeniyle özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin tercihindedir. Beş mahalleden oluşan köye tipik Osmanlı mimarisi hakimdir. Hacı Halit Ağa Konağı ve onun tarihi hamamı, şelaleler, su değirmenleri, hala kullanılmaya devam eden köy çamaşırhanesi görülmeye değer yerlerdir.Köyde düğünler Cuma akşamı kına gecesi ile başlayıp, Pazar günü gelin alma ile sona erer. Düğünlerde yufka üzerine dökülen etli pirinç pilavı ikram edilir. Gelin damat evine girerken damat tüfek atar. Gelinin çeyizini getiren "çeyizci" diye adlandırılan akrabası Gürleyik Çayı'na atılır, ıslanan elbiselerinin yerine yenileri hediye edilir.Bir diğer kültürel faktör ise sanatsal yönü olan mesleklerdir.Örneğin çömlekçilik, marangoz, demircilik terzi gibi meslekler eski dönemleri yansıtmaktadır. Ayrıca ilk kez 2008 de yapılan Gürleyik Çayı Festivali her yıl şölenlerle kutlanmaktadır.Civar köy ve şehirlerden birçok kişi bu festivale katılmaktadır.Festivalde açılış konuşması, istiklal marşı, halk oyunları, ikramlar, gürleyik çayında yüzme ve çayın içinden tersine yukarıya doğru yürüyüş yapılmaktadır.Festivalin amacı Gürleyik Çayında yapılması planlanan HES projesine engel olmak ve doğayı korumaktır.Bunun yanında bir diğer önemli sebepte birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır.
Köy genel olarak dere yatağına yayılmış durumdadır.Etrafı dağlarla çevrilidir.Eskişehir iline 123 km, Mihalıçcık ilçesine 27 km uzaklıktadır.Ayrıca Ankara'nın Nallıhan ilçesine de 32 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 531
1997 542
Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve kısmen de olsa ipek böcekçiliğine dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - ali efe
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Hamidiye, Mihalıçcık
]Köyünün halkı, Bulgaristan Tırnova vilayetinin OSMANPAZARI Kazasının DOBRUCALILAR Köyü’nden 1900 yılında göç etmişler ve burada Hamidiye Köyü’ nü kurmuşlardır.Köyün ismini 1908 yılında Abdülhamit Han vermiştir. 1876 yılında Osmanpazarı Kazası’nın 70 köyü bulunmaktaydı. 68 Köyde Türkler, 2 Köyde ise Bulgarlar yaşamlarını sürdürmekteydiler. O tarihlerde Osmanpazarı Kazasında 458 Bulgar, 1830 Türk nüfus bulunmaktaydı ve Deliorman Bölgesinin nüfusunsun yaklaşık %80’ ini Türkler oluşturmaktaydı. 1877-1878 Rus Savaşı’nda Deliorman Bölgesinin Osmanpazarı kazasına Ruslar girememişler fakat ilerleyebildikleri bölgelerde Türk nüfusu üzerinde büyük kıyım yapmışlardır. Dobruca Köylüleri 22 yıl daha burada yaşamaya devam etmişler ve 1900 yılında göç etmişlerdir.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Eskişehir iline 134 km, Mihalıçcık ilçesine 38 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 102
1997 152
Köyün ekonomisi orman köyü olması nedeniyle orman,tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır,ancak kullanılmamaktadır.Köyde taşımalı eğitim sistemi uygulanmaktadır.. Köyün içme suyu şebekesi mevcut olup, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol olup köyde elektrik ve her ailenin kendisine ait sabit telefon vardır.Köyün yolları stabilize yoldur.
İğdecik, Mihalıçcık
Eskişehir iline 131 km, Mihalıçcık ilçesine 35 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 67
1997 70
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
İkizafer, Mihalıçcık
]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. yaprak sarması,cevizli incir dolması,kabaklı-patlıcanlı içli pekmezi,bazlama ekmeği meşhurdur. Köye bağlı Kayalar, Kıran ve Üst mahalleadında 3 bulunmaktadır. Köyde 2 tane mağara vardır.Eskişehir iline 113 km, Mihalıçcık ilçesine 13 km uzaklıktadır.köy güzeldir insanlarıda iyi geçinirlerKöyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 ±50
2007 ± 60
2000 119
1997 108
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak genelkanalizasyon şebekesi yoktur,Kaler mahallesinde kimi köy sakinleri kendi imkânları ile kanalizasyon hattı döşemişlerdir. PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün tarihi hakkında net bilgiler olmamakla birlikte eski adı İkirse, ondan da önceki adı İki Kilise'dir.
Karaçam, Mihalıçcık
]Köyün adı güneyinde bulunan karaçam ormanından gelmektedir. Bozkırın ortasında kalan son karaçam ormanı olma özelliğindedir. Köylülerin şevkati sayesinde orman korunmuştur.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Ama tirit aşının meşhur olduğu söylenir.Her yıl mayıs ayının ikinci PAZAR günü KARAÇAMLILAR günü olarak kutlanmakta,uzak şehirdeki bütün karaçamlılar o tarihte bir araya gelmekte,komşu köyler de davet edilmekte birlik beraberlik içinde yemekler yenilip şenlikler yapılmaktadır.Eski Diyanet İşleri Başkanlığı Hacdairesi Başkanı Merhum Mehmet Zeki ARSLAN'IN önderliğinde ve katkılarıyla yapılan çok güzel mimari özelliği olan görülmeye değer camii mevcuttur
Karageyikli, Mihalıçcık
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Ancak bir rivayet e göre zamanın birin de tekkeşin Ali eline de balta ve bir tek öküzü ile köyün arkasın daki sündiken dağlarına odun kesip getirmeye gider.Ali zaman zaman dağdan odun getirirken yine bir gün köye misafir olarak gelen oruç dede ismin de ki bir zaat la arkadaşı na köylüler bak yine dağdan odun getirdiğini söyleyince bu misafirler bakarlar. Bir de ne görsünler: öküz ün yanına bir geyik koşulu olarak köye odun getiriyor. Geyik görüldüğünü hissettiğin de korkarak dağa geri kaçar ve Tekkeşin Ali bu misafirlere beddua eder ve bu misafirler o anda ölürler bunların mezarları ölümlerinin gerçekleştiği yerde köyün dağı gören üst kısmın da halen mevcuttur.Dağa geri giden bu geyik in rengi siyah olduğu için köyün adına KARAGEYİKLİ ismi verilmiştir.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. köyümüzün hiçbir köyde yörede görmediğim değişik geleneği kurban bayramında erkek çoçukların kurban kesildikten sonra evlere tek tek gezip sivri değneklerle et toplarlar.Eskişehir iline 70 km, Mihalıçcık ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 206
1997 209
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Karaçavuş
2004 - Türarslan ASLAN
[[1999 - Süleyman ÇELİK
1994 - Süleyman ÇELİK
1989 - Mustafa YILMAZ
1984 - Ali İhsan ŞEN
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kavakköy, Mihalıçcık
Kavakköy, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür. Mihallıççık ilçesinin en gelişmiş başlıca köylerindendir. Kavak Köyü; krom madeni, cumhuriyet dönemi öğretmenleri, çağdaş halkı, meşhur kirazı ve köye adını veren kavak ağaçlarıyla meşhurdur.
Köy halkının kökeni Altay Dağları ve Tanrı Dağlarından Anadoluya göç eden Türklere dayanır. Osmanlı İmparatorluğunun hanedanının bağlı olduğu Oğuz Boyundan aileler, Türkmen aileler, Nogay Türkü aileler köy halkını oluşturmaktadır.Köyün adı en çok kabul edilen rivayete göre köyde çok kavak olduğu için Kavak Köyü olarak konulmuştur. Bir başka rivayete göre de köyün kurulduğu dönemde çok büyük bir kavak ağacı vardır bu sebeple köye Kavak Köyü ismi verilmiştir.Yörenin en meşhur bazlaması bu köyde yapılmaktadır. Yöre halkı soydan soya bu yeteneklerini kuşaktan kuşağa aktarmıştır. Toyga Çorbası en meşhur çorbasıdır. Ayrıca bölgeye özgü farklı bir tat olan Yoğurt Çorbası da meşhurdur. Hamur işlerinde haşhaşlı çörek, soğanlı çörek, çibörek ve su böreği başlıcalarıdır.Diğer yemekleri arasında et yemekleri gelir. Güveçte yapılan et yemekleri, közde yapılan et yemekleri meşhurdur. Koyun ve keçi etleri tüm ilçe genelinde olduğu gibi Kavak Köyünde de ön plandadır.Köyde bayram namazı sonrası toplu bayramlaşmalar önemli bir kültür mirasıdır. Düğünler ve asker uğurlamaları bir festival havasındadır.Bu köyün gençleri bölge halk oyunlarını çok güzel ifşa eder. Düğünlerde ve diğer kutlamalarda bu yeteneklerini daima gösterirler.Köy cumhuriyet döneminde çıkarttığı öğretmenlerle meşhur olmuştur. Bu güzide köyden çıkan eğitimli insanlar cumhuriyetin yeni nesillerini yetiştirmiş, ülkemize en büyük hizmeti yapmışlardır.Eskişehir iline 136 km, Mihalıçcık ilçesine 21 km uzaklıktadır. Köy civar köyler içerisinde en çok yeşil alana sahip köydür.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde kışlar çok sert geçer, yazları da oldukça sıcaktır.
Bitki örtüsü tüm Eskişehirdeki yaygın bitki örtüsü bozkırdır. Köy içerisinde her çeşit meyve ağacı vardır. Meşhur Mihalıççık Kirazı Kavak Köyünde de yetişir. Tüm dünyaya ihraç edilen meşhur Mihallıççık Kirazının ana kök fidanları bu köyden alınmıştır.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 500-600
2000 603
1997 517
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca madenleri vardır. Köyde krom ve manyezit madeni vardır. Koyunağılı köyüne yakın bölgede de kömür madeni mevcuttur.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Ramazan Kurşun
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Kavakköy sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Kayı, Mihalıçcık
]Yerleşimi çok eskiye bağlı olan köy adını, Oğuz Türkmen Kayı Boyu'ndan almıştır.Çörek ekmeği, bazlama, kaymak ve undan yapılan; üzerine şeker veya reçel dökülerek servis yapılan höşmellim, höpelek gibi kendine has lezzetlerinin yanında, özellikle koyun ve keçi etinin kendinden kekik kokulu olduğu söylenir. Her yıl ardıçlar denilen yerde kayılılar günü düzenlenir.Türkiye'de, dünya anıt ağaç kapsamına alınan 8 doğal anıt ağaçtan 3 tanesi Kayı Köyü sınırları içerisindedir. Bu ağaçlar Köy girişine 2 km mesafede bulunan Tekke denilen bölgede ve köyün çıkışına 1 km uzaklıktaki bıhlar yöresel adıyla anılan, Dağcı köy yol ayrımına yakın bölgede bulunmaktadır. Yaşları hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla beraber 650-800 senelik oldukları tahmin edilmektedir.Tekke yöresindeki mezarlık bölge Anadolu'nun en eski mezarlıklarından biridir. Bu mezar taşları üzerindeki yazılar ya silinmiştir ya da yazısız döneme aittir. Burada bulunan birçok mezar talan edilmiştir.Türkiye'de Toryum madeni sadece Mihalıççık sınırları içinde çıkarılmaktadır. Bunun yanında yalıtım ve yanmayan elbise imalatında kullanılan Amyant,Linyit,Boraks bulunan ve çıkarılan madenlerdendir.Eskişehir iline 80 km, Mihalıçcık ilçesine 7 km uzaklıktadır. Tatarcık ve Aydınlar köyüne Kayı Köyü üzerinden giden ve 2007 yılında yenilenen yoldan ulaşılır.Tipik karasal iklim vardır. Kışları soğuk ve kar yağışlı yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir.
]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1800
1200 ERKEK, 600 KADIN
2000 2100
1997 2850
]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Cemal KAYA
2004 - Yusuf DUMAN
1999 - Hüseyin GEREN
1994 - Hüseyin GEREN
1989 - Mehmet ÖZBEK
1984 - Mehmet ÖZBEK
1980 - Mehmet Salih KAYA
1976 -Mehmet Nuri ÖZÇAKIR
1972 -Mehmet AYMAN
1968 -Süleyman ERGÜ Hasan USLU
-Mustafa KILIÇARSLAN KEMAL METİN
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kızılbörüklü, Mihalıçcık
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Fakat eski bağlardan, yeraltındaki işlenmiş mermerlerden ve kanalizasyonlardan Türkler Anadolu'ya gelmeden önce büyük bir yerleşim alanı olduğu anlaşılabilir. Köy halkı atalarının, İran Horasan'dan gelen Oğuz-TürkmenKarakeçililer olduğunu bilir. Köyde gençlik az kalmıştır.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri köyun gelenekleri düğ ünlerde kendilerine has oyunlar kıyafetler yardımlaşmalar ve köye özel çeşitli adetleri vardır. Çömlekte yapılan çok çeşitli yemekleri ve et külleme korda közleme fırın saçta küllemsi küveçte kaymağı meşhurdur.
Eskişehir iline 80 km, Mihalıçcık ilçesine 22 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri169
2007 169]]
2000 174
1997 168
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde keçicilik en ön noktadır. Avcılık köylülerin hobisi olmuştur. Domuz çoktur ve köy ormaniçi olduğundan köyün tarımına domuzlar ve geyikler zarar vermektedir. Tahıl ve hububat ekilir. Karaiklim geçerlidir, ormanı çokdur. Sündikenin en yüksektepesine sahiptir. Köyün çokgüzel piknik alanları ve azda olsa çok soğuk suları vardır. Yörenin en iyi en lezzetli keçi eti ve köye has korda közleme ve keçiyoğurdu meşhurdur. Maden ocakları kapatılmıştır. Günümüzde sığır besiciliği ve koyunculuk vardır. Erkeç ve oğlak yetiştiriciliği ön planda olup köy halkının geçim kaynağı olarak keçisi meşhurdur. Köy tüm Türkiye'de keçi eti ile tanınmışdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - YÜKSEL TARHAN
1999 - YÜKSEL TARHAN
1994 - fevzi yüksel
1989 - fevzi yüksel
1984 - yaşar yurt
2009 YÜKSEL TARNAN
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Korucu, Mihalıçcık
Korucu, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Sündiken ormanlarını korudukları için verilmiş bir addır. Kuruluşu Köyün eski muhtarlarından Ahmet ÇELİK ten öğrediğim (1762). Ayrıca Korucu ve çevre köylerde Durmuş Yalınız, Yusuf Yüksel, Kamil Demirtaş, Kasım Özkan yüzlerce ev inşa etmiş ünlü inşaat ustalarıdır....
Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün meşhur yemekleri arasında tarhana çorbası, fırında kaburga, güveç, bazlama ve gözleme yer almaktadır.Eskiden kalma tarihi taştan bir kale vardır.karşısındada vakıf tekkesi denilen bir tekke vardır.alt kısmında ceylan pınarı vardır.köyümüzün doğu tarafında dede ardıçları denilen toplu bir ardıç kümesi vardır.ardıçların yaşı ve tarihi bilinmemektedir. kayı yolu üzerinde söbe taş mevkiide daha yaşlı ardıç ağaçları bulunmakta idi fakat buralar kirazlık yapılmak için tarihi bilinmeyen asırlık ardıçlar hunharca söküldü orman müdürlüğüde bu yanlışlığa göz yumdu. Birde beklemede insan ve hayvanlar için yaptırılan çeşme olluğu kırıldı sebahattin orhan hayvanların su içmesini engellemek için olluğu kırdı. aslında beklemedeki çeşme elbette insanlar ve doğal hayvanlar su içsin diye yapıldı.koyun sürülerini sulamak için değil ayrıca akşamcılar çeşme başında içki içip kussun diye değil.ramazan şirvan konusuda suyu soğuktan patlamış ve boşa akmış veya birisi tarafından kaçak olarak kullanılmış.kullanılan su saatte belli.
Eskişehir iline 82 km, Mihalıçcık ilçesine 15 km uzaklıktadır.Kızılbörüklü ve tatarcıka bağlantı yolu vardır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 74
2000 98
1997 155
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon,ınternet vardır. Ulaşım yolu gayet güzeldir ve köy alt yapısınıda geliştirmektedir.köy içi stabilize yol yapılmıştır.
Görev yapmış ve emeği geçen bekçiler: -hüseyin deligöz -mustafa erol -hüseyin doğan -ali ihsan yalçın -ali karadeniz -ramazan orhan -sebahattin orhan -ahmet karabıyık -ali gözet (2009) Muhtarın degismesiyle yeni göreve baslamıstır.görevinde başarılar dileriz.
Koyunağılı, Mihalıçcık
1928 yılından beri köy statüsünü taşımaktadır. Eskişehir iline 128 km, Mihalıçcık ilçesine 32 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 507
2009 310
2008 1100
2000 361
1997 369
Sağlık Evi Sağlık Ocağı İlköğretim Okulu PTT Şubesi PTT Acentesi Su Şebekesi Kanalizasyon
Var (Faal değil) Yok Var (Faal değil) Yok Var Yok Yok
Kozlu, Mihalıçcık
]Köyün eski adı "Kadı kozlusu"dur. Eskiden kadıların yaşadığı ve adını bu nedenle aldığı söylenmektedir. Köyün tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Kurtulus Savaşı'nda yakılıp yıkılmıştır. Köyde "Öreniçi mevkisi" denilen bölgede eski yerleşim merkezlerinin olduğuna dair belirtiler mevcuttur.Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur Yöresel yemekleri; et yemeği, yaprak sarması, üzüm pekmezi, cevizli baklava, kuru fasulye ve şimdilerde fazla ekilmese de "Kozlu turpu"dur.Eskişehir iline 109, Mihalıçcık ilçesine 13 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 69
1997 81
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde meyvecilik ön plandadır. Özellikle kirazı... İngiltere Kraliyet Ailesi'nin yediği kiraz, bu köyde yetişmektedir[kaynak belirtilmeli]. Köyde ayrıca bodur elma, bodur ceviz ve deveci armudu yetiştirilmektedir.]Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden
Lütfiye, Mihalıçcık
.
]Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. bosnak köyüdürKöyün gelenek ve görenek hakkında bilgi yoktur.yemekleri arasında boşnak böreği meşhurdur
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]Eskişehir iline 99 km, Mihalıçcık ilçesine 3 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 55
1997 80
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 -
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Mahmuthisar, Mihalıçcık
]Köyün adının nereden geldiği şu şekilde rivayet edilmektedir. Eskiden göç eden üç Türkmenden biri olan Mahmut Bey şuanki yerinde olan köye yerleşmiştir.Tepede bulunan hisarı kendine yer edinmiştir.Ve Mahmuta ait hisar anlamında köyün adı Mahmuthisar olmuştur. Köyde kurtuluş savaşı öncesi yaşadığı bilinen Ahmet Dede adlı mübarek bir insanın köyde çobanlık yaptığı ve bu yüzden en yakın köylerde dahi, hayvanlarda şap hastalığı görülürken Mahmuthisar köyündeki hayvanlara böyle bir hastalık bulaşmamaktadır.Türbesi köyün Erenler mevkiinde bulunmaktadır.
Köyün geneli tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraşmaktadır.
En ünlü yemeği yaprak sarması ve etli güveç yemeğidir. Köyün nüfusunun az olmasının nedeni iş potansiyelinin olmaması ve ekilebilir arazilerin azlığı sebebiyle köy halkının Eskişehire göç etmesidir. Köy içme suyu sorunu 1993'te köyün batısında olan Beşpınar çesmesinden boru hattıyla köyün bütün evlerine su gelmiştir. Su geldikten sonra daha önce köyden göç edenlerden bir kısmı şehirde emekli olduktan sonra özellikle yaz döneminde köye dönüp tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlamıştır.
Düğünleri çok keyifli geçer. Genelde üç gün sürer. Adetleri genelde Eskişehir iliyle aynıdır. Köyün girişi suyun gelmesiyle yemyeşil ve bahçelik olmuş, fındık dahil her türlü meyve ve sebze yetiştirilmeye başlanmıştır. Sarıyar Barajı'na yakınlığı sebebiyle köy halkının bir kısmı balıkçılıkla uğraşmaktadır. Fakat son dönemlerde suyun yeterli olmaması nedeniyle köyde istenilen bağ bahçe yapılamamakta su muhtar tarafından eşit kullanım amacıyla nöbetleşe dağıtılmaktadır.Bahçelerde su sıkıntısı yüzünden sebze yapılamamaktadır.hatta zaman zaman su kavgaları bile yaşanmaktadır..
Eskişehir iline 116, Mihalıçcık ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 20
2000 40
1997 58
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köyde traverten sahası bulunmakta ve büyük bir mermer firması tarafından işletmeciliği 2008 tarihinde başlayacaktır. Bu köyün ekonomisine katkıda bulunabilecektir. 2002 yılında Kaymakamlık kanalıyla butun koye bodur kiraz fidanı dağıtılmıs ve kirazcılık köyde yaygın hale gelmıstir. Fakat su sıkıntısı yüzünden verim alınamamaktadır. Ayrıca köy yakınındaki kızılyer mevkisinde yine Kaymakamlık tarafından 40 yıl önce yapılan üzüm bağı bulunmaktatır. (Şu anda kurumuştur.)
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir,köyde elektrik ve sabit telefon vardır.ancak asfalt yol çardak köyüne kadardır.yaklaşık 8kmlik yol topraktır.Köyde bir adet cami mevcut olup 2006 yılında cami bahçesine gasılhane ve abdesthane yapılmıştır.
Türkiye'deki bir köy ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
Narlı, Mihalıçcık
]Narlı köyünün ismi ile yapılmış olan araştırmalar neticesinde Nar ismi ile ilgili farklı ifadeler var. Rivayetlere göre Narlı isminin daha eski tarihlerde rumların yaşadığı bir bölge olarak söylenir ve rumlara ait Nar bahçelerinin olduğunu söylerler, fakat bizim köyümüzün iklimi nar yetiştirmeye uygun bir iklime sahip değildir. Ayrıca Narlı isminin yazım hatasından kaynaklandığını söyleyenbüyüklerimizde var.Cumhuriyetden önce alfabeler Osmanlıca, Arap harfleri olduğu için o dönemlerde Narlı,Karlı imiş. Bu kaf harfi nun gibi okunmaya başlanmış ve Karlı yerine, narlı olmuş Narlı. Fakat bunun bu şekilde olması mümkün değil, çünkü isimler aynı zamanda sözlü olarakda aktarılmaktadır. Türkiye'de çeşitli yerlerde ismi Narlı olan belde ve köylerimiz vardır.
En son yapmış olduğumuz araştırmalarda da İnternette google earth proğramına Narlı olarak girdiğimiz zaman İran'ın kuzeyinde , Türkmenistan'a yakın bölgede narlı diye bir yerleşim yeri görünmektedir. Bu bölgede Türkmen'ler yaşamaktadır,malum köyümüzde Türkmenler diye bir sülale bulunmaktadır ve bu sülale köyümüzün en eski ve köklü sülalesidir.
Bu bilgilerden köyümüzün esas kurucularının Anadolu'nun fethiyle doğudan göçlerle gelen türkmenler olduğu yani köyün aslının Oğuz-TÜRKMEN olduğu anlaşılabilir. Türkiye'de çok sayıda narlı isimli yerleşim yerleri bulunmaktadır, çünkü atalarımız orta asyadan göçedip geldiklerinde oradaki yerleşim yerlerinin isimlerini anadoluya taşımışlardır.Köyün eski yeri çıtakların üzerinde çeltik harmanlarının bulunduğu ören yeridir. Ören bölgesi dikkatli bir şekilde gezildiği zaman eski temel kalıntıları göze çarpmaktadır.Şu anda köyün bulunduğu yer yayla bölgesidir, fakat zamanla iklimlerin değişmesiyle çıtaklarda bulunan köye inilmeyip bugünkü bulunduğu yere kalıcı olarak yerleşilmiştir. Dikkat edilirse köyün arazisine bakılırsa eski tarlalar, bahçeler aşağı taraftadır.
Bir rivayete görede Nar ateş ten gelir köyün mezarlığında bulunan yatır da yatan Hakkı Baba nın namı ateşli (narlı) dede imiş. Ateşi eli ile tutabiliyor ve onun için narlı dede deniyor köyün ismide oradan geldiği söylenir. (Nasuh Bacaksız)
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]Doğusunda Sakarya Nehri ve Kapullu Köyü(Beypazarı), güneyinde Saray Köyü, Kuzeyinde Sekiören, Batısındada Hamidiye(Yağaslan) Köyleri bulunmaktadır.
Narlı köyü sakinleri 1960 yılından itibaren köyden şehir merkezlerine ve yurt dışına göç etmeye başlamışlardır. Narlı Köyü sakinleri nüfusu tahmini olarak Eskişehir; 600 kişi, Ankara; 300 kişi , İstanbul 80 Kişi ve yurtdışında ve diğer illerde yaşayan hemşerilerimizin sayısıda yaklaşık olarak 100 kişi vardır.Narlı Köyünün Eskişehire Uzaklığı Saray Yolu tarafından 154 Km, Sekiören tarafından 129 Km ve Dağ yolundan gidildiği zaman 118 Kmdir. Küçük araçlar için en uygun yol Sekiören yoludur. Köy halkı Tam bir Anadolu insanı olarak hayatını çiftçilikle ve havyan yetiştiriciliği ile geçimini sağlamaktadır. Köyde tarım ile ilgili olarak pirinç, ekin, arpa, ayçiçeği ve nohut ekimi yapılmaktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
2014 -İsmail KAYA
2009--Nail GÜNSEL
2004-İsmail KAYA
1956 -HASAN HÜSEYİN GÜVEN
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yapılması planlanıyor. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde cep telefonu da (Turkcell) hizmet vermektedir.
Obruk, Mihalıçcık
]Obruk köyü, 500 yıl önce Şemsiler, Himmetler ve Nalınlar isimli Türkmen aileleri tarafından kurmuştur. Kurulduğunda 3 olan mahalle sayısı, Çemişler mahallesinin Gözeler ismi ile tüzel kişilik kazanması üzerine 2'ye düşmüştür. İlk kurulduğu zaman köyün şimdiki yeri kışlak olarak kullanılmıştır. 1951 yılında Sarıyar barajının kurulmasına kadar köy halkı yazları hayvanlarını otlatmak ve bostan yetiştirmek üzere Sakarya nehri kenarına göçerek yarı göçer yaşam tarzlarını devam ettirmişlerdir. Sarıyar barajının yapılması akabinde köy halkından bir çok kişi balıkçılık yapmaya başlamıştır. Köyde Türkmen kültürü hakim olup başlıca yemekleri bazlama, toyga çorbası, güveç kavurma, sarma, ıslama ve bulgur aşıdır.Eskişehir iline 113 km, Mihalıçcık ilçesine 17 km uzaklıktadır. Coğrafi Bölge olarak Karadeniz Bölgesi Batı Karadeniz Bölümünün güney sınırındadır Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 68
2000 128
1997 136
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Otluk, Mihalıçcık
]Bizans döneminden kalma tarihi bir kilisenin bulunduğu mütevazi bir anadolu köyüdür. Sümdiken dağları otluk köyü sınırları içerisnde yer almaktadır. Köyün kuzey sınırı gökça kaya barajına dayanmaktadır.
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]Eskişehir iline 96 km, Mihalıçcık ilçesine 90 km uzaklıktadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 90
2000 197
1997 120
alig_ rik 145 2011
]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ahmet Darcan
1999 - SÜREYYA ERKAN
((2009)) - SÜREYYA ERKAN
1994 -
1989 - HASAN DARCAN
1984 -hami avcı
(1964) - MEVLÜT ÇELİK
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ömerköy, Mihalıçcık
4kardeş yunusemrede yasarken yaylasımıstı bunlardan ömer adlı sahıs buraya yerlesmiş
]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Eskişehir iline 100 km, Mihalıçcık ilçesine 4 km uzaklıktadır.]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 ± 100
2007 ± 100
2000 132
1997 123
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığaenönemlisi ormana dayalıdır. sonyıllarda kiraz yetiştiriciliği önemli yer tutmaktadır
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
(2009-2014) KAZIM KOŞAR (2004-2009 ) KAZIM KOŞAR)
:2004 - GÜRBÜZ ÖZKALE
1999 - GÜRBÜZ ÖZKALE
1994 - GÜRBÜZ ÖZKALE
1989 - GÜRBÜZ ÖZKALE
1984 -GÜRBÜZ ÖZKALE
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Sarayköy, Mihalıçcık
Sarayköy, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Saray; Eskişehir'e 146 km, Mihalıççık'a 50 km ve Polatlı'ya 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Komşu yerleşim birimleri Ahurözü Köyü (11 km), Narlı Köyü (11 km), Dümrek Köyü (11 km) ve Genç Ali Köyü (9 km) dür.
Sakarya nehri köyün yaklaşık 6 km kuzey doğusundan, Dümrek Köyü içinden geçmektedir. Ancak köy sınırları içerisinde köyün sulak arazisi bulunmamaktadır. Sulama yapılan arazi de yoktur.
Köyün toplam nüfusu son sayımda 160 'tır. Nüfusun çok büyük çoğunluğu Eskişehir'in yerli halkı olan Türkmen soylu ''Manav'' dır.
Köyün kökeni Orta Asya'ya dayanmakla beraber, halkı arasında çeşitli Türk boylarının soyları mevcuttur Geçmiş yıllar olarak 600 yıl kadar öncesine rahatlıkla gidilmektedir.
Saray ismi nereden geliyor?
Köyde 2 tane çok büyük saray kalıntısı vardır.İsimlerinin buradan gelmiş olması mümkündür.
Başka bir rivayete göre kendi döneminde civar bölgeler içinde büyük devlet adamlarının ağırlandığı çok büyük bir saray bulunmaktaydı. Bu saray yaşanan savaşlarla yıkılmıştır.
Köy ayrıca Köse Mihale Osmanlının kuruluş döneminde verilen dirlik topraklarının içinde yer alır. Osmanlı erken dönemlerinde yerleşim yeri olarak kayıtlara geçmiştir.Tarihi geçmişe dayanan köyün belli yerlerinde birçok kalıntı vardır. Dönem dönem hazine avcılarının tahribatları da köydeki kalıntılara çok zarar vermiştir.Saraydan Çanakkalede şehit düşen kahramanlar da olmuştur. Şuana kadar ulaşılan kayıtlarda 5 şehit gözükmektedir.
1309 doğumlu Dertdivanlıoğulları'ndan Halil oğlu İbrahim
1307 doğumlu Ömer oğlu Ali Osman
1290 doğumlu Osman oğlu Mehmet
1307 doğumlu Halil oğlu İbrahim
1295 doğumlu Karaoğulları'ndan Ömer oğlu Hüseyin
Köyün en meşhur yemekleri arasında aşağıdaki liste sayılabilir.
Bazlama
Gözleme
Soğanlı Çörek
Et yemekleri
Tavşan Güveci sayılabilir.
Tüm Saray Köyü Yemekleri Listesi
Sızırma
Yuvak
Kelem Sarması
Karakavuk Yemeği
Kavırga
Bulgur Aşı
Kakırdak
Tirit
Turp Kavurması
Cızyağ
Donmaç
Arap Aşı
Miyane
Toklubaşı
Gölle
Toyga Çorbası
Yoğurt Aşı
Habıt Aşı
Eskişehir iline 146 km, Mihalıçcık ilçesine 50 km uzaklıktadır.
Köy yolları oldukça iyidir. Saray köyüne en yakın köyler 10 km uzağında Narlı, 11 km uzağında Dümrek, 10.5 km uzağındaki Ahırözüdür.
Köyde 2 tane büyük meydan vardır. Birincisi özellikle eskiden birçok düğün ve eğlencenin yapıldığı meydandır. ''Yazı'' olarak geçer. Diğer büyük meydan ise ''Çorak Yazı'' olarak geçer. Ayrıca ''Harman Yeri'' hasat zamanı oldukça yoğun olur. Köy temel olarak 2 mahalleden oluşur. Aşağı Mahalle ve Yukarı Mahalle Köyde birçok çeşme ve çamaşır yıkama alanları mevcuttur.
Köyde tarlaların, çeşmelerin, bunarların (pınar/su akan) olduğu birçok yer adı vardır. Saray Köyündeki yer isimleri karışık olarak aşağıda listelenmiştir.
Kamışlı, Sarıcayatak, Kaş, Belen, Karaşar, Acı Bunar, Meşelik, Dedeler, Gevilli, Akyatak, Kaşyatak, Set, Karakıl, Kepez, Bağbaşı, Kepir, Bağzün, Karaköy, İki Kuyu, Koca Doruk, Çorak, Kocakaya, Evciler, Mavrı, Batan, İbrim, Kayacık, Kavacık, Karatepe, Karanlık Dere, Şeytan Kayalıkları, Kağnı Yolu, Emeksiz, Hamam Yolu, Çamlık, Taş Ağıl, Kocalan, Ayının Dere, Tilkili Dere, Kesilen Kavak, Ballığın Dut, İğdecik, Akkaya, Akkayanın Dere, Ağılönü, Yelken, Çayırca, Hamur Kesilen, Gutca, Tetirce, Eşek Anırtan, Sığırcık Burun, Kozalık, Altınların Çeşme, Üç Avradlı, Dokuz Dolambaç, Çetinkaya, Gölep Kaya, Alinin Bunar, Taşlı Tepe, Acı, Kızıl Bunar, Bozburun, İnyolu, Yolkesen, Aşağı Set, Ethemin Bahçe, Karaköyün Dere, Saray Çayı, Kızıl Bunarın Doruk, Kötü Bunar,
İklim ve Bitki Örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köy kışları çok sert geçirmektedir. Ayazı meşhurdur. Mihalıççık Eskişehirin en soğuk ilçesidir. Köyleri de o denli soğuktur.
Yazları da oldukça sıcak ve kuraktır. Bitki örtüsü de bu iklime uygun yapıdadır. Bozkır hakimdir. Meşe ağaçları, ormanlarında çam ağaçları, köy içerilerinde kavak ağaçları ve meyve ağaçları bulunur. Ayrıca köy halkının severek besin olarak tükettiği ot türü ve yabani meyveler;
Ebegümeci
Hardal Otu
Dağ Eriği
Duzla
Kuşburnu
Demir Dikeni
Kuzu Kulak
Alıç
Ahlat
Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 160
2000 260
1997 350
Ekonomi ve Sosyal Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy arazileri genelde kıraçtır. Sulama teknikleri yavaş yavaş gelişmektedir. Ekilen tarım ürünleri Arpa, Buğday, Yulaf, Nohut, Mercimek, Kimyon, Ayçiçeği, Yonca, Soğan, Bostan, dönem dönem Haşhaştır.
Hayvancılık alanında küçük ve büyük baş hayvancılık ve az da olsa arıcılık yapılmaktadır.
Sosyal Yaşam
Köyde 1 kahvehane, 1 bakkal, 1 cami ve 1 ilkokul bulunmaktadır.
Köyümüzde düğünler 3 gün sürer. Düğün cuma akşamı başlar Pazar günü öğleye doğru biter.
Cuma akşamı kız evinde gelinin saçına kına yakılır. Kına yakılırken çeşitli maniler söylenir. Bu sırada gelinin ağlaması eftaldir. Daha sonra çeşitli eğlenceler düzenlenir, oynanır. Aynı şekilde erkek evinde de eğlenilir ancak damada kına cuma günü yakılmaz.Cuma akşamı gecenin bir bölümünde erkek evi kız evine gider ve eğlenceye orada devam edilir. Erkek evinde birkaç saat durulduktan sonra dönülür. Erkek evinden dönüşten sonra gelin ve arkadaşları sabaha kadar oturup eğlenirler.Cumartesi sabahı erkenden gelinin arkadaşları gelinin çeyizini evin duvarına asarlar. Köy kadınları çeyizi görmeye gelirler. Gelinin çeyizine bakmaya gelen erkek evi geline ait yatak, yorgan gibi eşyaları bir traktöre yükleyip kız evine getirirler. Buna yük getirme denir. Yük getiren erkek tarafına kız evinde yemek ikram edilir. Yemekten sonra kısa bir eğlence yapılır.Kız evinde asılan çeyiz öğlene kadar askıda kalır. Öğlen vakti çeyiz gelinin arkadaşları tarafından toplanır. Çeyiz toplandıktan sonra gelinin bir arkadaşına gelinin kınalı saçını yıkamaya gidilir. Ancak daha önce gelin ve arkadaşları erkek evine odun çalmaya giderler. Odun çalma olayında erkek evine giden gelin ve arkadaşlarına gelinin kaynanası baklava ve et verir. Erkek evinden alınan bu baklava ve et yemeği kız evine götürülerek burada yenir. Gelinin arkadaşında gelinin saçı yıkandıktan sonra akşama hazırlık için herkes evine gider.Cumartesi akşamı kız evinde çeşitli eğlenceler düzenlenir. Erkek evindeki kadınlardan bir grup erkek kılığına girerek kız evine gelirler burada birkaç saat eğlenirler, oynarlar. Daha sonra gelin eşikten atlatılır. Eşikten atlatma olayında gelinin arkadaşları gelinin koluna girerek evin eşiğine getirirler ve maniler söyleyerek gelin evin eşiğinden 3 kere atlatılır. Bu sırada gelinin ağlaması eftaldir. Eşikten atlatmadan sonra kız evi gelin de dâhil olmak üzere hep beraber erkek evine kına yakmaya giderler.Erkek evinde damadın eline kına yakılır. Daha sonra damadın arkadaşlarından bir grup kadın kılığına girerler ve küçük bir doğaçlama tiyatro oyunu oynanır. Daha sonra kadın kılığına giren kişilerle oynanır.Erkek evinde damada kına yakıldıktan sonra dönülür. Erkek evinden dönüldükten sonra eğlenceye devam edilir. Daha sonra gelin ninnilenir. Ninnileme olayında kız evinde evin ortasına bir yer yatağı yapılır ve gelin buraya yatırılır, gelinin yanına sözlü ya da nişanlı olan bir kız yatırılır. Daha sonra gelin ve yanındaki kıza uygun maniler söylenir. Ninnilemeden sonra gelinin el ve ayaklarına kına yakılıp gelin dinlenmesi için yatırılır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009- Hala görevde : Ömer ÖZCAN
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Sazak, Mihalıçcık
Sazak eski türkçede dere kenralarında üzeri yeşillik alivyon birikintisi demektir. Anadoluda 10 a yakın Sazak isimli köy bulunmaktadır.Köy halkı Türkmenlerdir.Bugünkü Türkmenistan sınırları içinde bulunan Semerkant Buhara civarından göç ettikleri bilinmektedir.Bunun yanı sıra koyde arnavut goçmenlerde bulunmaktadır.1.dönem milletvekillerinden Emin Sazak, Geçmiş Gümrük ve Tekel Bakanlarından Gün Sazak ve Eski Milletvekillerinden Süleyman Sazak bu köyden çıkan siyasetçilerdir. Ayrıca eski Atletizm Federasyonu başkanı Yılmaz Sazak ve Eski Fenerbahçe Başkanlarından Güven Sazak yine bu köyden çıkmış önemli kişilerdendir. Sazak ailesinden Mehmet Emin Sazak Müteahhitler Birliği başkanlığını yürütmektedir.Gelenekleri Türkmen gelenekleridir.Arnavut gelenekleride mevcuttur.Eskişehir iline 123 km, Mihalıçcık ilçesine 27 km uzaklıktadır.Sündüken dağ sırasının eteklerinde kurulan sazak köyünün içinden Porsuk Çayı geçmektedir. Sazak köyüne bağlı olarak Yazır ,Bozan,İstasyon ve Yayalar mahalleleri bulunmaktadır. Köyün hemen bitişiğinde gölet bulunmaktadır. Köyün sınırları içinde Ankara - Eskişehir Demiryolunun tam ortasında Sazak İstasyonu bulunmaktadır. Ayrıca Mihalıççık-Üçbaşlı yolu köyün sınırları içinden geçmekte olup Üç başlı yolu ile Yayalar-Biçer-Yalınlı üzerinden ayrıca Biçer üzerinden ve Yazır-Yunus Emre üzerinden Eskişehir-Ankara karayoluna ulaşmak mümkündür. Eskişehire ulaşım ise Mihaliççık üzerinden yapılabilmektedir.Hızlı tren hattı ve Ankara doğal gaz boru hattıda köy sınırları içinden geçmektedir. Köy ovanın dağ tarafında korunaklı bir dere içine kurulmuştur. Köye ait porsuk kenarında verimli tarlaları bulunmaktadır. Tren yolu ve hızlı tren güzergahı bu verimli tarlaları ortadan bölmüştür.Sulama porsuk çayından ve dağdan gelen sular kullanılarak yapılmaktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 242
2000 356
1997 366
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Pancar,buğday,arpa,soğan,yonca,ayçiçeği,yulaf, bostan başlıca tarım ürünleridir. Son senelerde kiraz ve vişne bahçeleri kurulmaktadır.Yayalarda bulunan ve Sazak Ailesine ait örnekçiftlikte çeşitli meyve ağçaları ve bağ yetiştirilmektedir.Köy ahalisi tarafından aile ihtiyaçları için inek koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Önceleri porsuk kenarında çayır varken manda da yetiştirilmekteydi.At yetiştiriciliğide hemen hemen kalmamıştır.Tarım alanları kısıtlı olduğu için genç nüfus köyden ayrılmakta bu yüzde nüfusu git gide azalmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009- Mustafa UYSAL
2004- Mustafa UYSAL
2002- Doğan KÖSE
1999- Sebahattin ÖZKAN
1994- Ali KIYIK
1989- Ali ÖNCÜ
1984- Ali ÖNCÜ
1982- Osman YÜKSEL
1977- Tevfik ORHAN
1973- Mustafa YAMAN
1968- Mustafa YAMAN
1964- Mustafa YAMAN
1960- Mehmet ULUCAN (Öğretmen)
1957- İhsan Mehmet KIZILTEPE
1950- Tevfik ORHAN
---- Hamdi ERDEN (Göküşler)
---- İBRAHİM YÜKSEL (Değirmenciler)
---- MUSTAFA ULUCAN (Ulucanlar)
---- SÜLEYMAN ÇAĞLAR (Çağlamazlar)
---- HASAN ULUCAN (Ulucanlar)
---- RECEP ÇAĞLAR(Çağlamazlar)
---- MUSTAFA SAZAKLI (Hafız Ağa)
---- MUSTAFA DİNGEÇ (Kasaplardan)
---- HASAN (ÇAVUŞ) CENGİZ (Cengizlerden)
1923- (AYAN) AHMET TEZEL (Tezel Sülalesinden)
]Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi yeraltı su kaynaklarıdır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon, Internet vardır. Köyde yerel kaynak suları "Subaşı" denen kaynak suyundan karşılanmaktadır, 3 tarafı çevrili şelale şeklindeki doğal şelale, dışarıdan bakıldığında görülemeyen kırsal bir bölgenin ortasında olması sebebiyle kendine has bir güzellik sergilemektedir
Seki, Mihalıçcık
Seki, Eskişehir İlinin Mihalıççık İlçesine bağlı eşsiz güzelliğe sahip anadolu köyüdür. Köyümüz Eskişehir ilimize 108 km,Mihalıççık ilçesimize 12 km uzaklıkta olup yolun tamamı asfalttır.Köyümüzün diğer köylere her an bağlantısı mümkündür..Çok eski bir tarihi olmakla birlikte daha fazla bilgiye ulaşmamız mümkün olmamaktadır. Köyümüzün coğrafi durumunda da,kuzey kısmı Sündiken Sıradağları ile çevrili olup üzeri ormanlıktır, arazi oldukça engebelidir. Orman çevresindeki köylerde halk genellikle orman envali ürünleri ile geçimlerini sağlamaktadır. Dere kenarları ve dağ vadilerindeki küçük arazi parçalarında da hububat (arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi) ürünlerle, meyve (elma, armut, kiraz, ceviz, kayısı gibi) sebzeler (yeşil fasulye, domates, biber, patlıcan gibi) yetiştirilmektedir.Köyümüzün coğrafi yapısı halkın tarım ve hayvancılıkla geçinmesine uygundur. Ormancılık ve madencilik üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ormanların gün geçtikçe azalması, madenciliğin çağımız teknolojisine henüz uygun hale gelmemesi sebebiyle ailelerin çocuklarını okutmaya büyük önem vermesine yol açmıştır.Köyümüzde genellikle halkın uğraşı ve geçimi tarıma (ziraat ve hayvancılık) dayanmakta olup sanayi açısından yeterli imkânları olmadığından yetiştirilen bu tarımsal ürünler ve gıdalar genellikle ilçe dışına mahalli pazarlara ve komşu illere, ilçelere satılmaktadır. Halkın büyük bir kesimi, Koyunağılı, Kavak, Beyköy, Hamidiye ve çevresinde çıkarılmakta olan kömür, kaolin, manyezit, krom maden ocaklarında işçi olarak çalışarak ailelerinin geçimlerini temin etmektedir. Bu bakımdan da bu bölgelerimizde hayvansal ve zirai ürünler fazla gelişmemiştir. Köyümüzün yine Kuzey kesimi Sakarya Nehrinin devamı olup, Sarıyer (Hasan Polatkan) Gökçekaya Barajları ile çevrilidir. Bu yörede yaşayan halk geçimini baraj göllerinde su ürünleri (balık, kerevit) avlayıp satmak suretiyle temin etmektedir. Köyümüzün Güneyi ise Porsuk Vadisi olup düz ve verimli arazidir. Bu bölgemizde kültür bitkisi olarak şeker pancarı, çok az miktarda ayçiçeği tahıl olarak buğday, çavdar, yulaf vb. ürünler yetiştirilmektedir. Baklagillerden nohut, fasulye, mercimek ve az miktarda pirinç, kimyon yetiştirilmektedir. Bu bölgemizde kültür hayvancılığı olup süt sığırcılığı, dana besi, koyunculuk, kuzu besisi ve ferdi olarak da tavukçuluk yapılmakta, bunların ürünleri çevre ilçelerdeki ve Eskişehir merkezindeki süt kurumlarına işlenerek mamul haline getirilmektedir.
yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Ali kavut
2004 - Mustafa Taş
1999 - Refik DUMAN
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Sekiören, Mihalıçcık
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.
Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]Eskişehir iline 128 km, Mihalıçcık ilçesine 32 km uzaklıktadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 300
2000 263
1997 302
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Hüseyin Erol
1999 - Hasan Hüseyin KAHRAMAN
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Sorkun, Mihalıçcık
]Cumhuriyet tarihinin en eski köylerinden olup köyde bulunan ilk öğretim okulunun 1930 lu yıllardan itibaren faal olduğu bilinir. Fakat köyün çok fazla göç vermesi sebebi ile çok geri kalmıştır.
]Köyde Çölmek imalatı çok yaygındır. Tüm ilçedeki köylerde Sorkun Çömleği kullanılır. Bu çömlek bölgenin meşhur bodur kekiğini yiyen keçilerinin etiyle buluşunca bölgenin en meşhur yemepği ortaya çıkar.Sorkun Çömlekleri dünya çapında üne sahiptir. Dünya çapında üniversitelere araştırma konusu olmuş ve 800 yıllık en eski çömlek yapımı geleneği ile çömlekler yapılmaktadır.
Eskişehir iline 111 km, Mihalıçcık ilçesine 15 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 313
1997 289
Köyün ekonomisi tamamı ile çömlekçiliğe dayanır ve her ailede çömlek yapımı ve gücü olanlarda ise satışı vardır. Halk ayrıca kendi ihtiyacı kadar tarım ve hayvancılık yapmaktadır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Süleler, Mihalıçcık
Süleler, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında resmi bir bilgi yoktur.Fakat köye ilk gelenlerin SÖĞÜT 'ten gelen Oğuzlar oldukları halk arasında bilinmektedir.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Eskişehir iline 151 km, Mihalıçcık ilçesine 55 km uzaklıktadır.Süleler köyü gökçekaya baraj gölü kenarında kurulu ,dogal güzelliklerle bezenmiş şirin bir Anadolu köyüdür.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisinde olmakla birlikte baraj gölunun etkisiyle kısları cok sert gecmez.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 33
1997 47
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]Köydeki yaşayanların hemen hemen hepsinin emekli olması sebebiyle tek geçim kaynakları emekli maaşlarıdır. Köyün arazi şartlarının dağlık ve engebeli olması sebebiyle, tarım ve hayvancılık için çok elverişli olmadığından dolayı anca kendi ihtiyaçlarını karşılayabilcek kadar yapılabilmektedir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Tatarcık, Mihalıçcık
Tatarcık, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
Tatarcık isminin nereden geldigi bilinmemektedir, köyde Tatar kökenli hiç aile bulunmamaktadır. Tatarcık halkı asırlardır bu topraklarda yasayan Manavlardır. Genelde Eskişehirde yaşayan köy halkı devletin çeşitli kademlerinde görev yapmaktadırlar.
Eskişehir iline 95 km, Mihalıçcık ilçesine 13 km uzaklıktadır. KÖYÜMÜZÜN ÜST KISMINDA BULUNAN AÇIK ALAN MADEN OCAGINDAM ASBEST-AMYANT ESKİDEN DİNAMİTLE ÇIKARTILIRDI ve Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. BU MADENİN AKCİGER KANSERİ YAPMAKTADIR,KÖYÜMÜZDE SIKSIK AKCİGER KANSERİ VE SOLUNUMYOLU RAHATSIZLIKLARI GÖRÜLMEKTEDİR, AÇIK ALANDA BULUNAN MADEN OCAGINDAN RÜZGARLA HAVAYA KARIŞAN ASBEST KÖYÜMÜZ HALKI TARAFINDAN SOLUNMAKTADIR , KULLANILMAYAN BU MADEN OCAGININ TOPRAKLA KAPATILMASI GEREKMEKTEDİR.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 25 KİŞİ
2000 16
1997 26
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık[değiştir | kaynağı değiştir]Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2008 - Kemal ZİNDAN
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Uşakbükü, Mihalıçcık
]Tarihi eski bir köydür.Köyün yerleşim alanı Ankara-Eskişehir sınırında , Sakarya nehrinin Sarıyer (Hasanpolatkan)baraj gölünün birleştiği yer olup 1899 yılında köy ve köyün arazilerinin birçok kısmı sular altında kaldığından köy halkından göç edenler olmuş.Köyün yerleşimi vadi şeklinde (Bağ-bahçe)li tarlalarda çalışanlarla kaynaştırılmış köyün adı Uşakbükü denilmiştir.
Köyün erkekleri şapka,çeket,yelek ;Kadınlar yuvarlak büzgülü beli ve paçalar uçkurlu giyerler. YEMEKLERİ:Balık yemeklerinin çeşitleri yanında,Kuru fasülye,yaprak dolması,pirinç pilavı,sıgır kızartması mangal tavşan yahni kuzu şiş yaban ördegi kızartma
Eskişehir iline 133 km, Mihalıçcık ilçesine 37 km Koyunağılına 4 km uzaklıktadır.Yol yapılmıstır.uşakbükü köprüsü köyün yakınından geçmektedir. Beypazarı-Uşakbükü arasındaki yol asfaltlanmıştır Bitki örtüsü:Yavşan,kekik,yeşil diken,Yılgın ve çalılıktır. kuşları:Yaban ördeği,Leylek,balıkçıl,karabatak,yeşilbaş ördek sibirya kazı kılkuyruk ördek su çullugu
genelde karasal olup ama akdeniz iklimini aratmıyor yani kışlar ılıman ve yamurlu geçer balıkçı ve avcılar icin çok idael bir iklimdir
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 55
2000 249
1997 85
Köyün ekonomisi Balıkcılık,hayvancılık yanında tarım işleri yanı sıra kömür madenlerine de rastlanılmaktadır.
köyün okulu vardır.ama faal değildir . içme suyu vardır .uşakbükü-koyunağlı yolu yapılmıştır beypazarı yolu yapılmıştır. köy balıkçılıkla geçinir. .cami vardır.
Üçbaşlı, Mihalıçcık
Köyün İlk kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1700'lü yılların sonunda kurulduğu sanılmaktadır. Rivayete göre üç hane gelip buraya yerleşmiştir. Bunların; ÖMERAĞALAR, HAMZALAR ve GIYGILAR kabileleri olduğu bilinmektedir. Rivayette adı geçen Ömer Ağa'dan bu yana 7 nesil geçmiş durumdadır. Köy üç tepe arasına kurulmuş, etrafından üç dere akmaktadır (Değirmendere, Aşirli ve Acısu). Bu nedenle "Üçbaşlı" ismini almıştır.
1800'lü yılların başında başta Hacı Halit Ağa (Hacelda) olmak üzere bazı Gürleyik Köylüleri de köye yerleşmiştir. Yunan işgali sırasında, köylüler, köyü boşaltarak dağ köylerine sığınmışlardır. Yunan giderken köyü ateşe vermiştir. Sonra köy yeniden kurulmuştur. 1975 yılında komşu köy Haliloğlan'da meydana gelen heyalan sonucu bu köy Üçbaşlı'ya yerleştirilmiştir.
]Eskişehir'e 121, Mihalıççık'a 31 km mesafededir. Sazak İstasyonuna 6, Yunusemre Beldesine 12, Ankara'ya 150 km uzaklıktadır. Köyün kuzey tarafındaki yamaçta tarihi yerleşim alanı bulunmaktadır. Güneyi dümdüz alabildiğine ovadır. Kuzeyinde ise ormanlar hakimdir. Meşe, çam, palamut, çakırga, alıç ağaçları vb. Köyün hemen uzantısında tepeler yer alır. Yıldıztepe, Kepez, Ahmetin Kaş, Kevenli Yolak, Subaşı, Türkmenoturağı in ve mağaraları vardır. Köyün kuzeybatı tarafında sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Suyunun deri hastalıklarına ve romatizmaya iyi geldiği söylenmektedir.Köyün iklimi karasal bir iklimdir. Kışları çok çetin geçer. Köy, kış aylarında bile kendisine insan çekmektedir. Bu defa da kara avcılğı başlar köyün dağlarında. Yazları sıcaktır. Çevrede çok yeşillik vardır. İlkbaharlar yağışlıdır.
Köyde, Orta Anadolu'nun gelenek ve görenekleri hakimdir. Düğünler ya da bayramlar aynı gelenekle ifa edilir.
Yemekleri; yine orta Anadolu'nun yemekleridir. Yuvak Çorbası, Tarhana Çorbası, Miyane Çorbası çorbalardan bazıları olup Höşmerim, bazlama, Haşhaşlı kömme de yemekleridir. Yeni diş çıkaran çocuklar için dağıtılan, "Gölle" tabir edilen buğday haşlaması, cenazelerin peşine verilen yemek ikramları, kadınların yolda yürüyen erkeklerin önünden geçmemesi hep bu kültürün getirdikleridir.
Hızlı kentleşme ve şehir yaşam tarzı bu kültürün yavaş yavaş kaybolmasına yol açmıştır. Okumaya zaman içinde artan bir ilgi olmuştur. köyün ilk okuyanlarından Eğitmen Mehmet GÜRSOY,oğlu Doğan GÜRSOY, 1949 yılında Hamidiye köy enstitüsü mezunu olup 33 yıl öğretmenlik yapan Abdullah GÖÇMEN'dir
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 101
1997 120
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Ancak Hayvancılık yok denecek kadar azalmıştır bunun sebebi de halkın Şehir hayatını tercih etmesidir.Tarım ise can çekişmektedir. Kuraklık, ekonomik kriz, plansız üretim, yeni çeşitlere geçmeme, tarımı bitme noktasına getirmiştir. Tarımla uğraşanların hemen hemen hepsi zor durumdadır. Köye yapılan sulama göleti sayesinde kurak arazi yok denecek kadar azdır. Sulama göletinde yetişen Aynalı Sazan balıklarının lezzetine doyum olmaz.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi bulunmakta ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Köy merkezinde bulunan ve erkeklerin toplanıp birbirleri ile her türlü konuları konuşup tartıştıkları "Toplum binası" olarak nitelenen, aynı zamanda Muhtar odası ile Köye gelen misafirlerin ağırlandığı misafirhane mevcuttur. 1998 yılında sulama kooperatifi kurulmuş ve faaliyetine devam etmektedir.
Yalımkaya, Mihalıçcık
]Köyün eski adı Domyadır..Şimdiki adı Yalımkaya Köyüdür.Yalımkaya Merkez Mah.,Büyük Sasa Mahallesi,mazdut Mah.,Küçük sasa Mah. Ve Bahçekuyu mah.oluşmuştur. Doğal güzellikleriyle bilinen Yalımkaya Köyü'nde tam 216 yıl önce ahşaptan yapılan minare vardır.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak tescillenen camii ve minaresinin acil olarak restorasyonunun yapılmasına karar verildi.
Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]Köyde dügün ve bayramlar hala eski gelenek ve göreneklere göre yapılmaktadır.Köyde bayram namazı sonrası toplu bayramlaşmalar önemli bir kültür mirasıdır. Toplanma yeri Camilerdir orda yemekler yenir herkes birbiriyle bayramlaşır,ikramlarda bulunulur.
Düğünler ve asker uğurlamaları bir festival havasındadır.Düğünler Cuma akşamı başlar pazar günü sona erer.Cuma gününden düğün evine (hem kız tarafına hem de erkek tarafına) misafirler gelmeye başlar. Önceden hazırlığı yapılan yemekler gelen misafirlere ikram edilir. Davullu, zurnalı düğün coşkusu 3 gün yaşanır.Bu köyün gençleri bölge halk oyunlarını çok güzel ifşa eder. Düğünlerde ve diğer kutlamalarda bu yeteneklerini daima gösterirler.
Yörenin en meşhur ekmeği bazlamadır. Yöre halkı soydan soya bu yeteneklerini kuşaktan kuşağa aktarmıştır. Toyga Çorbası en meşhur çorbasıdır. Hamur işlerinde haşhaşlı çörek, soğanlı çörek başlıcalarıdır.Diğer yemekleri arasında et yemekleri gelir. Güveçte yapılan et yemekleri, közde yapılan et yemekleri meşhurdur. Koyun ve keçi etleri tüm ilçe genelinde olduğu gibi Yalımkaya Köyünde de ön plandadır.
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]Eskişehir iline 112 km, Mihalıçcık ilçesine 40 km uzaklıktadır. Çok güzel yeşil alana ve çam ağaçlarına sahip köydür.
Çatacık ormanı içerisinde misafirhane, dinlenme yerleri ve mesire alanı mevcuttur. Ayrıca orman işletme bünyesinde Geyik üretme sahasıda bulunmaktadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde kışlar çok sert geçer, yazları da sıcaktır.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 650
2000 634
1997 546
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Orman işletmeciliği ve işçiliği en önemli geçim kaynakları arasındadır.
Muhtarlık[değiştir | kaynağı değiştir]Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014- M.Ali CIBIL
2009 - M.Ali CIBIL
2004 - İsmet VUR
1999 - İsmet VUR
1994 -İsmet VUR
1989 - Musa KUNDUZ
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.Ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Yarıkçı, Mihalıçcık
Köyün tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Bunu etrafındaki târihi hamamlardan ve Rum mezarlarından anlamak mümkündür. Bir rivâyete göre İpek Yolunun bu köy üzerinden geçtiği ve hamamların konak yeri olduğu dile getirilmektedir. Daha fazla bilgi bulunmamaktadır. Köyün isminin nereden geldiği hakkında bir bilgi yoktur. Yarıkçı halkı yüzyıllardır bu topraklarda Manavlardandır. Genelde Eskişehirde yaşayan bu toprakların insanları devletin çeşitli kademlerinde görev yapmaktadırlar.
]Köyün kültürü hakkında bilgi yoktur.
Eskişehir iline 107 km, Mihalıçcık ilçesine 11 km uzaklıktadır. Ayrıca Demir yolu ulaşımı için Sazak istasyonunada oldukça yakın bulunmaktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 114
1997 149
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Daha çok pancar, arpa,buğday, nohut, haşhaş üretilmektedir. Son zamanlardada kiraz üretiminde de gelişme sağlanmıştır.
Muhtarlık[değiştir | kaynağı değiştir]Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Yurttaş AYAŞ
2004 - Ahmet EŞME
1999 - Ahmet EŞME
1994 - Mustafa UZUN
1989 - H.İbrahim EŞME
1984 - Osman SEZER
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. GSM operatörleri çekmektedir.
Mihalıççık Yarıkçı Kaplıcası
Denizden 900 metre yükseklikte olan termal su kaynağı, Mihalıççık ilçe merkezinin güneydoğusunda, Sazak İstasyonu'nun kuzeyinde, Yarıkçı köyünün doğusunda, Hamam Dağı'nın eteğindedir. Termal su, görece yüksek oranda kalsiyum karbonat içermektedir. Bu nedenle vadide bu içeriğin oluşturduğu taşlaşmış çağlayanlar bulunmaktadır. Suda bol miktarda kükürt bulunur. Termal su, karbon dioksit yönünden de zengindir. Aynı zamanda demir ve klor içermektedir. Su sıcaklığı 39 derecedir. Suyun debisi 6 lt/sn olarak ölçülmüştür. Sondaj ile debinin artırılabileği belirtilmektedir.
Yörede çok sayıda termal su kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesinin üstü örtülerek kaplıca haline getirilmiştir. Kaplıcada sıcak ve soğuk su hamamları vardır.
Mihalıççık ilçesine 15 Km. uzaklıkta olan kaplıca, Mayıs-Eylül döneminde yoğun ilgi görmektedir. Kaplıcada barınma yerleri ve gıda satış merkezi bulunmaktadır.
Kaplıca suyu, romatizmal hastalıkların, yara ve felç hastalıklarının tedavisinde rağbet görmektedir
Yaylaköy, Mihalıçcık
]Köy halkının nerden geldiği hakkında bilgi yoktur. Halkın çoğunluğu, Oğuz boyuna mensup YÖRÜK-TÜRKMEN'dir.
]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
]Eskişehir iline 113 km, Mihalıçcık ilçesine 27 km uzaklıktadır.
]Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 145
1997 111
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Yeşilyurt, Mihalıçcık
Yeşilyurt, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir köydür.
YEŞİLYURT KÖYÜ DAHA ÖNCEDEN ÇALKAYA KÖYÜNÜN KANDAMLAMIŞ MAHALLESİ İKEN 1991 YILINDA MAHALLE HALKI TARAFINDAN BU MAHALLENİN ÇALKAYA KÖYÜNE 19 KM UZAKLIKTA OLMASI VE KÖY OLUŞTURULABİLECEK HANE SAYISINA SAHİP OLMASI SEBEBİYLE KAYMAKAMLIĞA BAŞVURUDA BULUNULMASI SONUCU 1991 YILI MAYIS AYINDA 'YEŞİLYURT' ADINI ALARAK RESMEN KÖY OLMUŞTUR.
YEŞİLYURT KÖYÜ SÜNDİKEN DAĞLARININ KUZEYDOĞU ETEKLERİNDE ORMAN İÇİNDE YEŞİLBİR ALANDA BULUNMAKTADIR. KÖY İHTİYARI HACI İBRAHİM DEDE TARAFINDAN KÖYÜN ADI YEŞİLYURT OLARAK BELİRTİLMİŞTİR. KÖYÜN 4 KM DOĞUSUNDA GÜNEY MAHALLESİ BULUNMAKTADIR. BU MAHALLE DAHA ÖNCEDEN ÇALKAYA KÖYÜNE BAĞLI İKEN YEŞİLYURT KÖYÜNÜN RESMEN KÖY OLMASIYLA BİRLİKTE YEŞİLYURT KÖYÜNE BAĞLANMIŞTIR. KÖYÜN 6 KM GÜNEYİNDE ÇATAÇIK ORMAN İÇİ MESİRE YERİ, 5 KM KUZEYİNDE GÖLALAN MAĞARASI, 15 KM KUZEYDOĞUSUNDA GÖKÇEKAYA BARAJI BULUNMAKTADIR.YEŞİLYURT KÖYÜNÜN HAVASI TEMİZ HALKI SICAKKANLI VE MİSAFİRPERVERDİR. KÖY İÇERİSİNDE BULUNAN ASIRLIK ÇAM AĞACI 2008 YILINDA KENDİLİĞİNDEN YIKILMIŞTIR.GEÇİM KAYNAKLARI ORMAN İŞLERİ, HAYVANCILIK VE TARIMDIR.KÖYÜN GENÇLERİ İŞ VE EĞİTİM SORUNLARI YÜZÜNDEN ESKİŞEHİR VE ÇEVRE ŞEHİRLERE GÖÇ ETMİŞTİR.ÖZEL GÜNLERDE DIŞARIDA YAŞAYAN KÖYLÜLER GELMEKTE VE KÖY KALABALIK OLMAKTADIR.AYRICA EMEKLİ OLAN BAZI KÖYLÜLER KÖYE YAZLIK YAPARAK YAZ AYLARINDA KÖYDE YAŞAMAYA BAŞLAMIŞTIR. HAZIRLAYAN: MUSA GÜRDOĞAN
]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
ET YEMEKLERİ MEŞHURDUR
Eskişehir iline 90 km, Mihalıçcık ilçesine 46 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 266
1997 166
]Köyün ekonomisi: ORMAN İŞLERİ, TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYANMAKTADIR.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
]Köyde, ilköğretim okulu vardı kapatıldı . Köyün içme suyu şebekesi VARDIR bunla yukaki bunar aşağıki bunardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. KÖYÜMÜZDE CEP TOLOFANLARI DA SIKINTI OLMADAN ÇALIŞMAKTADIR
Yunusemre, Mihalıçcık
Yunusemre, Eskişehir ilinin Mihalıçcık ilçesine bağlı bir beldedir. Eski adı Sarıköy'dür. Eskişehir iline 100 km, Mihalıçcık ilçesine 22 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı verilerine göre 2.029 kişidir. 7 Haziran 1992 tarihinde belde olmuştur. Beldeye bağlı Emre ve İstasyon adında iki mahalle vardır.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]Yıllara göre belde nüfus verileri
2007 1.034
2000 2.029
1997 1.214
1990 2.402
1985
2008 yılı:
Emre Mahallesi muhtarı: Mustafa GÜNEL
İstasyon Mah. muhtarı : KADİR KOCA
Belen Cilbirt Muhtarı : SELAHATTİN KERME